MY PAPER BAG 7 YEARS


Celebrating 7 years of MY PAPER BAG

Een zwerver in de tram met een papieren tas was de inspiratiebron voor ontwerper Ramón Middelkoop; "doordat de papieren tas lange tijd gebruikt was had de tas een grote meerwaarde en schoonheid gekregen", reden genoeg om deze uit te voeren in duurzaam en ecologisch gelooid leer. Deze designklasieker is inmiddels uitgegroeid tot een uitgebreide collectie.


MPB 7 jaar collage

PERSBERICHT


MY PAPER BAG is al 7
De tas, ontworpen voor een betere wereld viert haar 7 jarig jubileum

Naarden, 20 oktober 2015.
Het bekende ontwerp met de kartelrand is niet meer weg te denken uit het stedelijke straatbeeld. Toch bestaat de tas van de hand van MYOMY do goods dit jaar nog maar 7 jaar. Wat niet iedereen weet is dat het doel van dit ontwerp was om te zorgen voor fairtrade werkgelegenheid in Calcutta, India. Inmiddels hebben meer dan honderd gezinnen een beter leven dankzij de productie van de tassen en is ook het leerlooi proces milieuvriendelijker gemaakt. De tas is populairder dan ooit. Een goeie tas dus.

Mode voor een betere wereld
“Hoe zou de mode eruit zien als we bij het maken van mooie producten tegelijkertijd bijdragen aan betere leefomstandigheden voor mensen, dieren en onze aardbol?” In 2007 is dit vraagstuk de start van het Naardense bedrijf MYOMY do goods.

In 2008 reist een relatie van het bedrijf naar India om daar als vrijwilliger een fairtrade tassenproducent te helpen met het beter afstemmen van hun producten op de westerse consument. MYOMY wil hier graag aan meewerken en nodigt ontwerper Ramon Middelkoop, als alumni van de Design Academy uit Eindhoven uit om een ontwerp te maken dat zo sterk is dat het veel verkoop en dus veel werkgelegenheid op zal leveren.


Inspiratie voor het ontwerp
Ramon Middelkoop vond zijn inspiratie voor het ontwerp bij een zwerver in de tram, die een oud papieren tasje bij zich had. Het tasje was verschrikkelijk oud en vies maar het model bleef van klassieke schoonheid. Tijd voor een duurzamer exemplaar van mooi buffelleer.


Direct een doorbraak in de verkoop
Vrijwel direct wordt de tas opgemerkt door modejournalist Milou van Rossum en door haar geplaatst in Volkskrant Magazine. In 1 dag worden er 900 exemplaren besteld. Ïk had net de eerste 75 paper bags ingekocht in India en we waren compleet overvallen door alle bestellingen. In India waren ze ontzettend trots en blij, alleen om al die tassen te maken zou het nog 3 maanden duren. Ieder exemplaar wordt namelijk met de hand gemaakt. We hebben iedereen de keus gegeven van geld terug of 3 maanden wachten, en uiteindelijk hebben meer dan 600 mensen nog 3 maanden gewacht”, vertelt Marja Baas, initiatiefnemer van MYOMY.


Vandaag in meer dan 230 winkels te koop en een beter leven voor meer dan 100 gezinnen.
Nu is de tas niet weg te denken uit het straatbeeld. Hij wordt verkocht op meer dan 230 plaatsen in Nederland en ook in Moskou, Australië, Duitsland en Scandinavië. Het 1e model; een echte papieren tas, maar dan in luxe buffelleer, is uitgebreid tot een volledige collectie van 14 modellen in verschillende kleuren. Zelfs een laptoptas en chique clutch is deel van de collectie.

Boven al, het aantal productieplaatsen in India is uitgebreid en in de loop der jaren hebben meer dan 100 gezinnen een goed leven in India. Marja Baas is zeer te spreken over dit resultaat. “En, door het volume konden we ook eisen stellen bij de leerlooierij ter plaatse om grote stappen te maken in mens- en milieuvriendelijk looien. We hebben zowel met de makers van de tassen als met de eigenaar van de looierij een hechte band opgebouwd”, vertelt zij.


7 persoonlijke MY PAPER BAGS
“Zeven is voor MYOMY een magisch getal omdat het verbonden is aan verschillende fundamenten om ons heen. Let maar eens op: 7 dagen van de week, 7 kleuren van de regenboog, 7 schoonheden, en de 7 cirkels uit ons logo; de seed of life (het hart van de Flower of Life)” zegt Baas.

Om deze verjaardag te vieren doet MYOMY in iedere tas een zilveren ticket. Dit ticket is een kans om 1 van de 7 persoonlijke tassen te winnen. De 7 gelukkige winnaars mogen in overleg met ontwerper Ramon Middelkoop hun eigen MY PAPER BAG bedenken en met de hand in India laten maken.


Plannen voor de volgende 7 jaar
De MY PAPER BAG groeit steeds harder in populariteit. Het is al een echte klassieker geworden. En dat is goed voor de continuïteit. Er blijven nieuwe kleuren en modellen komen. Zo is er dit jaar bij voorbeeld een tas die je cross-body kunt dragen wat een grote wens van veel liefhebbers was. Daarnaast is er steeds meer vraag uit het buitenland.